• Siemens frekventni regulatori
  • Automatizacija malih hidroelektrana
  • SCADA i PLC programiranje

UslugeUsluge

AUTOMATIZACIJA MALIH HIDROELEKTRANA

Upravljanje generatorom i turbinom, kao i ostalom opremom koja je razmještena u elektromašinskoj zgradi, srednenaponskom postrojenju i vodozahvatu neke male hidroelektrane moguće je ukoliko na tim mjestima postoji mjerna ili neku druga oprema koja će prikupljati potrebne informacije i proslijeđivati do upravljačko nadzornog mjesta.

Detaljnije....

 

INDUSTRIJSKA AUTOMATIZACIJA

Zahtjevi koje industrija postavlja pred firme koje se bave industrijskom automatizacijom su raznovrsni, kako po složenosti, tako i po različitosti opreme koja se koristi. Izrada rješenja u oblasti industrijske automatizacije zahtjeva stručne osobe širokog spektra znanja i velikog iskustva kako bi mogli odgovoriti na sve zahtjeve automatizacije koje industrija može postaviti pred njih. 

Detaljnije...

 

UPRAVLJAČKI ORMARI

Upravljačke ormare izrađujemo kao gotova rješenja projektovana s naše strane ili od strane naših klijenata. Našim klijentima nudimo mogućnost da  na osnovu tehničkog opisa i tehnoloških zajhtjeva upravljanja industrijskim pogonom, ili procesom isprojektujemo upravljački ormar, izradimo šeme upravljanja, ugradimo opremu i integrišemo je u funkcionalnu cjelinu što čini ormar spremnim za ugradnju i povezivanje na terenu. 

Detaljnije...

 

SCADA

SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) je sistem koji služi za automatizaciju opštih procesa, odnosno koji se koristi za prikupljanje podataka sa senzora i instrumenata lociranih na udaljenim stanicama i za prenos i prikazivanje tih podataka u centralnoj stanici u svrhu nadzora ili upravljanja. 

Detaljnije...

 

PLC PROGRAMIRANJE

PLC  ili programabilni logički kontroler je digitalni računar koji se koristi za automatizaciju procesa u mnogim industrijama kao što su rudarstvo, upravljanje proizvodnjom i prenos električne energije, zatim industrija za preradu drveta, metalna industrija i mnogim drugim. 

Detaljnije...

 

FREKVENTNI REGULATORI

Svaki menadžment firme koji racionalno vodi svoje poslovanje razmišlja o mogućim načinima za smanjenje potrošnje, tj. o mogućim uštedama. Ukoliko imate kompresor, pumpu, ventilator, transportne trake ili neki drugi sistem od koga se ne zahtjeva da motori rade konstantno nominalnom brzinom onda je ugradnja frekventnog regulatora prilika za uštedu električne energije, ali i mašinskih elemenata. 

Detaljnije...

 

SERVIS I ODRŽAVANJE

Sve je veći broj firmi koje servis i održavanje postrojenja prepuštaju drugim firmama, specijalizovanim za tu vrstu posla, a vlastito održavanje svode samo na osnovne potrebe. S tim u vezi nastojimo da kupcima omogućimo brzu i kvalitetnu uslugu popravke, kako bi minimizirali zastoje u radu, a samim tim i gubitke zbog zastoja.

Detaljnije...

 

NAŠA RJEŠENJA ZA AUTOMATIZACIJU MALIH HIDROELEKTRANA

OA-AE1

 -    ormar dimenzija 2000x1600x600

-    PLC S7 300 i S7 1200 Siemens

-    HMI 15“ Siemens

-    Sklopna tehnika Schneider Electric

-    SCADA WinCC Professional

-    ComAp relej za zaštitu i sinhronizaciju

-    Basler uređaj za kontrolu pobude

 

 

Ovo je gotovo rješenje koje se sastoji od dva ormara u kojima se nalazi oprema za automatiku i oprema za uključenje generatora na mrežu.
Sistem je upravljan kontrolerom serije S7 300 Siemens. Elektranom je moguće upravljati na 3 načina: preko panela, preko tastera i preko SCADA-e u kontrolnoj sobi.
Sva mjerenja (snaga, struja, napon) se mogu trajno arhivirati na računaru na kojem se izvršava SCADA.

 

 


 

OA-AE2

 

-    ormar dimenzija 1200x800x400

-    PLC S7 1200 Siemens

-    HMI 6,4“ Siemens

-    Sklopna tehnika Schneider Electric

-    ComAp relej za zaštitu i sinhronizaciju

 

 

Ovo je rješenje za skromnije aplikacije u smislu da nemamo mogućnost arhiviranja podataka, ali bez obzira na to sadrži sve elemente neophodne za upravljanje elektranom.
Sistemom upravlja kontroler S7 1200, koji sve mjerene podatke prebacuje na panel.
Upravljanje je moguće preko panela ili preko tastera. Sistem se može nadograditi po željama klijenta.

{mosmap width='100%'|height='400'|lat='44.71835'|lon='18.07989'| zoom='15'|mapType='Map'|marker='1'|align='center' }