• Siemens frekventni regulatori
  • Automatizacija malih hidroelektrana
  • SCADA i PLC programiranje

automatizacija malih hidroelektranaAutomatizacija malih hidroelektrana

Upravljanje generatorom i turbinom, kao i ostalom opremom koja je razmještena u elektromašinskoj zgradi, srednenaponskom postrojenju i vodozahvatu neke male hidroelektrane moguće je ukoliko na tim mjestima postoji mjerna ili neku druga oprema koja će prikupljati potrebne informacije i proslijeđivati do upravljačko nadzornog mjesta.

Svu opremu potrebnu za upravljanje proizvodnjom električne energije u nekoj maloj hidroelektrani isporučujemo, ugrađujemo i povezujemo je sa upravljačkim ormarom, koga isporučujemo kao gotovo rješenje, spremno za povezivanje sa ostalom opremom i puštanje u rad.. U ormar upravljanja ugrađuje se sklopna, relejna i zaštitna oprema, a osnovu upravljačkog ormara čini PLC konfiguracija.

Naša rješenja bazirana su na Siemens familiji S7 logičkih kontrolera i najnovijoj generaciji Siemens HMI softvera i uređaja. Za skromnije zahtjeve upravljanja nudimo rješenja bazirana su na Siemens S7-1200 familiji logičkih kontrolera, pri čemu se pravilnim konfigurisanjem S7-1200 PLC konfiguracije postiže kompromis kome se u tehničkim rješenjima uvijek teži - kompromis između kvaliteta i cijene.

Mogućnosti S7-1200 PLC konfiguracije određene su izborom CPU-a, a naša iskustva su temeljena na 1214C DC/DC/DC CPU-u.

Za nešto složenije zahtjeve upravljanja imamo razvijena rješenja koja su bazirana na Siemens S7-300 familiji logičkih kontrolera, a kao odlično rješenje, za brojne zahtjeve, pokazao se CPU 315-2 PN/DP. Ovakvim rješenjem moguće je izvesti redundansu i na taj način podići ukupnu sigurnost sistema.

Za lokalno upravljanje i vizualizaciju procesa koristimo Siemens HMI uređaje, koje ugrađujemo na vrata upravljačkih ormara, a za upravljanje sa distance klijentima isporučujemo SCADA softver sa izađenom aplikacijom za upravljanje i nadzor.

NAŠA RJEŠENJA ZA AUTOMATIZACIJU MALIH HIDROELEKTRANA

OA-AE1

 -    ormar dimenzija 2000x1600x600

-    PLC S7 300 i S7 1200 Siemens

-    HMI 15“ Siemens

-    Sklopna tehnika Schneider Electric

-    SCADA WinCC Professional

-    ComAp relej za zaštitu i sinhronizaciju

-    Basler uređaj za kontrolu pobude

 

 

Ovo je gotovo rješenje koje se sastoji od dva ormara u kojima se nalazi oprema za automatiku i oprema za uključenje generatora na mrežu.
Sistem je upravljan kontrolerom serije S7 300 Siemens. Elektranom je moguće upravljati na 3 načina: preko panela, preko tastera i preko SCADA-e u kontrolnoj sobi.
Sva mjerenja (snaga, struja, napon) se mogu trajno arhivirati na računaru na kojem se izvršava SCADA.

 

 


 

OA-AE2

 

-    ormar dimenzija 1200x800x400

-    PLC S7 1200 Siemens

-    HMI 6,4“ Siemens

-    Sklopna tehnika Schneider Electric

-    ComAp relej za zaštitu i sinhronizaciju

 

 

Ovo je rješenje za skromnije aplikacije u smislu da nemamo mogućnost arhiviranja podataka, ali bez obzira na to sadrži sve elemente neophodne za upravljanje elektranom.
Sistemom upravlja kontroler S7 1200, koji sve mjerene podatke prebacuje na panel.
Upravljanje je moguće preko panela ili preko tastera. Sistem se može nadograditi po željama klijenta.

{mosmap width='100%'|height='400'|lat='44.71835'|lon='18.07989'| zoom='15'|mapType='Map'|marker='1'|align='center' }