• Siemens frekventni regulatori
  • Automatizacija malih hidroelektrana
  • SCADA i PLC programiranje

SCADASCADA

SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) je sistem koji služi za automatizaciju opštih procesa, odnosno koji se koristi za prikupljanje podataka sa senzora i instrumenata lociranih na udaljenim stanicama i za prenos i prikazivanje tih podataka u centralnoj stanici u svrhu nadzora ili upravljanja.

Tipični signali za nadzor i upravljanje su krajnji prekidači, razne vrste senzora (analogni i digitalni), releji, kontakteri i dr. SCADA nema potpunu kontrolu nad sistemom već je više fokusirana na nivo nadgledanja.

Ono što je velika prednost SCADA sistema je mogućnost arhiviranja podataka prikupljenih sa programabilnih logičkih kontrolera (PLC) čime se omogućava analiza slabih tačaka u postrojenju, te samim tim unapređenje procesa.

Takođe, na SCADA sistem je moguće povezati i uređaje koji služe za mjerenje potrošnje električne energije u kompletnoj fabrici ili dijelu postrojenja.

Ovo predstavlja moćan alat prilikom analize pojedinih kvarova koji su uzrokovali otkaz skupocjene opreme i omogućava pravljanje planova za investicije u budućnosti (analizom porasta utrošene energije može se predvidjeti za koliko će biti potrebno izvršiti zamjenu transformatora).

Alfa elektro - SCADA

Na slici je prikazan ekran na SCADA računaru pomoću kojeg vršimo upravljanje, a istovremeno imamo sve relevantne signale za rad postrojenja. 

NAŠA RJEŠENJA ZA AUTOMATIZACIJU MALIH HIDROELEKTRANA

OA-AE1

 -    ormar dimenzija 2000x1600x600

-    PLC S7 300 i S7 1200 Siemens

-    HMI 15“ Siemens

-    Sklopna tehnika Schneider Electric

-    SCADA WinCC Professional

-    ComAp relej za zaštitu i sinhronizaciju

-    Basler uređaj za kontrolu pobude

 

 

Ovo je gotovo rješenje koje se sastoji od dva ormara u kojima se nalazi oprema za automatiku i oprema za uključenje generatora na mrežu.
Sistem je upravljan kontrolerom serije S7 300 Siemens. Elektranom je moguće upravljati na 3 načina: preko panela, preko tastera i preko SCADA-e u kontrolnoj sobi.
Sva mjerenja (snaga, struja, napon) se mogu trajno arhivirati na računaru na kojem se izvršava SCADA.

 

 


 

OA-AE2

 

-    ormar dimenzija 1200x800x400

-    PLC S7 1200 Siemens

-    HMI 6,4“ Siemens

-    Sklopna tehnika Schneider Electric

-    ComAp relej za zaštitu i sinhronizaciju

 

 

Ovo je rješenje za skromnije aplikacije u smislu da nemamo mogućnost arhiviranja podataka, ali bez obzira na to sadrži sve elemente neophodne za upravljanje elektranom.
Sistemom upravlja kontroler S7 1200, koji sve mjerene podatke prebacuje na panel.
Upravljanje je moguće preko panela ili preko tastera. Sistem se može nadograditi po željama klijenta.

{mosmap width='100%'|height='400'|lat='44.71835'|lon='18.07989'| zoom='15'|mapType='Map'|marker='1'|align='center' }